15 February 2013

2 weeks passed


2 weeks. exhausted. i'll try to survive. amanah itu berat. seberat mana pun, kena pikul jugak. ya Allah, permudahkanlah...

14 February 2013

the sayangs




alhamdulillah. setelah sekian lama berhajat nk upload, nk convert, akhirnya tercapai jua. tengs si mektin tlg convertkan. kenangan kami. saat-saat indah kami berlapan. amal, pqah, zita, atin, farah, eid, nomi, dayah. yes. kami sahabat selamanya :)

12 February 2013

Amid Idris Session Part 1 - 02/02/2013


Session 1 : Matlamat

Amin Idris tekankan sangat pasal target and cita-cita time nih. ade 2 main points yg sempat dicatit :

1 - when the vision is clear, the action get clear

2 - do not let small matters deviate you from big matter

Sememangnya kadang-kadang kita rasa layak ke kita nk dream macam-macam? takut nanti jadi angan-angan mat jenin. cita-cita entah ke mana. tapi Islam teach us to dare to dream. jangan takut and jangan fikir banyak sangat. dream tu kadang-kadang yang mampu bawak kita pegi jauh. People with clear vision never have time to get bored.

"if you have clear vision, you dont even have time to take breakfast." - Bill Gates

Another prinsip or theory yang kadang-kadang kita neglect iaitu relation of imagination, emotion and action. Imaginasi akan merangsang emosi dan seterusnya diterjemahkan melalui tindakan contoh paling senang ialah Jepun. yes. negara Japan yang membangun tu. Jepun tu dulunya memang teruk lepas kene bom dulu. orang normal akan fikir bahawasanya Jepun tu takkan bangkit jadi seperti sekarang nih. tapi diorang start dgn imaginasi. contohnya Doraemon tu kan. kita mesti fikir ape la si kucing biru ni merepek? tapi benda-benda mengarut tu Jepun dh berjaya jadikan realiti. etul. tak semua. tapi kita nampak improvementnya kan. kadang-kadang tak penah terfikir je benda camtu akan wujud kt dunia ni.

" when you have a dream, go for it! when you have a dream, fight for it! dont give up!"




11 February 2013

emosi turun naik


memang emosi turun naik la start-start post tanpa memberi salam atau kata-kata pembukaan kan? slmt mlm ke pagi ke hape. sesungguhnya si penulis di dalam kecelaruan minda. jiwa kacau 24/7. bila masa ntah okay nye. asyik tak ok je. tanpa sebab-sebab yang kukuh, dgn tiba-tiba je aku mampu naik hangin and merajuk tidak tentu pasal. pelik la tu kan?

apa nk buat bila emosi tak stabil? well, benda paling mudah ialah/adalah lari jauh-jauh dari kelompok manusia. memang prefer duduk sensorang if emosi tak stabil. sebabnya? sebab taknak nanti terlepaskan emosi kt orang-orang tak sepatutnya. nanti kang tetiba perang dunia ke lapan, sembilan, sepuluh. tak ke naya tu? duduk diam-diam dulu. stabilkan emosi. pastu nanti dh okay, dgn selambanya pegi balik la kt kawan-kawan yg ditinggalkan tadi. memang selfish betol la gua cakap sama lu.

lagi satu, berzikir la. istigfar banyak-banyak. maybe tetiba si syaitan tu berjaya merasuk fikiran and hati kita yg suci ini. tak gitu? almaklumlah sebagai manusia biasa, sememangnya si syaitan wa iblis tu sentiasa mencari peluang nk hasut kita ni buat benda-benda tak elok tu. panas baran, naik hangin, merajuk, marah orang tak tentu pasal, gaduh, putus silaturahim, benda tak baik la tu kan? si setan tu memang bertepuk tangan berpesta sakan la kalu kita buat camtu. so, before everything jadi tunggang-langgang, istigfar, relaks, sabar. insyaAllah semua baik-baik sahaja nanti.

post membebel malam ini adalah semata-mata untuk mengingatkan diri sendiri akan pentingnya sifat sabar dalam diri sendiri. motif la kan. lantak ah. ko ado?