23 June 2012

pahit manis third sem :')


salam. learned a lot during this sem. so true-lah. rasa nak buat short note la, ala-ala nk masuk exam gitu. what i have learned??


  • FRIENDSHIP.

  • 102SE. the best thing that i ever had at uia. sem ni alhamdulillah ukhuwwah makin rapat nampaknya. bilik h2.3 saksi friendship ktorg. gaduh. gelak. nangis. mostly sume bnde jadi kt bilik tu. eh, ni nk dedicated kt bilik tu ke, kt 102SE? haha. sorry. my bad. we have spent our days together. we ate together. we pray together. fast together. bising-bising together. study together. habiskan duit together. nk cakap satu-satu memang takkan la kan sbb byk sgt. eh, slept together. bhahahaha. instead of our friendship, still, kawan-kawan lain x leh lupa kan? somehow, we tend to ignore others because we think we already have bestfriends around us. one big mistakes that will definitely rosakkan hubungan kite ngn org lain. yeah. amal learned a lot about that. sama ratakan kasih sayang anda. insyaAllah, try to change for better :)
  • WORK.

  • xde la work sgt pon. means keje2 mrc bla bla bla. sem ni jgk la tetiba yk sgt program sampai x terhandle. nangis-nangis bagai bile rasa masa 24 jam tu x cukup. tetibe jgk kene paksa diri jadi multitasking. that the good side of being busy. u will really appreciate your time. bile ade mase free je, cepat-cepat siapkan keje. cepat-cepat study.study sgt la kan? blh ajar kte jadi sabar jgk. sbr ngn kerenah org yg bermacam-macam. org lain pon kene sbr ngn kerenah kite yg sememangnya lg bermacam-macam. tapi seriously, x regret pon join bnda-bnda ni sume. i'll ensure i'll learn something from all those thing. kakak-kakak yang banyak mengajar. adik-adik yang byk membantu. yeah. i learned something. tekad next sem, nk manage time leklok, insyaAllah :)


  • RESULT.

  • yang ni best jgk nk elaborate. roda berputar dan bumi juga berputar. berkait? sangat. result yg kua aritu memang mengejutkan. not so surprised sbb mmg dh nangis awal-awal kt cac aritu. so, bie dh nmpk result cmtu, x pyh nk nangis sgt la kan. sedih tu memang wajib. lagi sedih bila tgk parents. parents yg buat macam-macam asalkan si anak dpt bljr and score. sorry ma abah. i've done a big mistake. admit all negative things i've done. dh tau amik accountancy, exercise tu wajib la kan? screw me, i dont even bother to do that. study last minute and sometimes neglect subject-subject critical tu. macam relate plak ngn work kt ats tu ye. ma kate, sbb aktif sgt, so, everything kelam-kabut. okay, i'll try to change that. mls nk buat azam baru. stick ngn azam lame, sbb still x terlunas. i'll try, insyaAllah :')


  • IKHTILAT.

  • benda ni memang jelas dan nyata-nya macam dh terpesong. susah nk cari mana amal yg dulu? she's totally changed? really. hakikat tu. but then, since i already realised that, so, i'm supposed to change. insyaAllah, jaga ikhtilat tu is another priority. niat di hati nk berubah. niat di hati nk kembali mcm dulu. abaikan apa org kate. jgn kata takde kwn laki tu kolot. jgn kata takde boyfriend tu outdated. jgn kata takde takde org msg tu menyedihkan. bhahaha. screw all those thingsssss! takpe kolot. takpe outdated. sama kan? just being yourself-lah :)


short sem, here i comeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!! :)

17 May 2012

bulatan gembira itu :')

Assalamualaikum. oleh kerana blog ini memang diari hidup so memang patut la kan nk emo-emo kt sini. takde hal la kan? macam biase, balik usrah je mesti jadi camni, emo terlebih. nangis sana. nangis sini. normal la tu sebab dh tau diri banyak buat salah kan?

straight to the point la, tadi g usrah. usrah wida'. last la tu utk sem ni. sem ni jarang-jarang g usrah. banyak sangat alasan bagi kt akak murabbi. busy la. meeting la. class la. alasan paling slalu guna "iman manusia menaik menurun. so, arini x g usrah sbb maybe iman tgh turun". Astagfirullah jahil-nya diri ni kan?

yeah. amal rindu usrah. amal rindu nikmat iman itu. amal rindu amal yang dulu. amal yang dulu. mana hilang? tepuk dada, tanya iman. and apa perasaan bila tau diri sendiri tgh buat salah, tapi kite still teruskan? tau benda tu berdosa, tapi why still buat jugak? ah. again. tepuk dada, tanya iman.

akak murabbi cakap, if buat salah, paling cepat Allah anta warning is bile hati kite rase gelisah and kite sedar akan kesalahan itu. Allah tegur melalui rasa hati kita.so true. maybe kalu first time, ignore. second time, ignore. tapi sampai bila nk ignore? sampai Allah tarik balik warning tu? sampai nanti tak terdetik pun kt hati bahawanya apa yg kite buat tu salah? that time, everything pun dah tak guna kot. menyesal? tak guna. terlewat.

ya Allah, semoga ditenangkan hati ini. semoga ditunjukkan jalan yg benar. semoga dipermudahkan segalanya. semoga istiqamah dalam amalannya. semoga dijaga imannya.ameeeeennnnn. wslm.


p/s : perkongsian usrah,

"jihad paling dekat : melawan hawa nafsu"





11 May 2012

mktg 3010


Assalamualaikum. Twin S Corporation Sdn Bhd. konon-nya nama group utk marketing ni. group 8. seriously first time perah otak sangat-sangat cari idea utk present semata-mata nk buat sir impressed. dr zainurin dahari. seriously i'll never forget ur class la sir. gempak sangat maybe?

so, alhamdulillah we are done with our presentations. plural means 2 presentations, case study and marketing plan. bukan setakat perah otak, perah duit jugakkk. chery kesayangan sampai sakit sacrifice demi memantapkan presentation tersebut. but Alhamdulillah, everything was paid-off. niat present jangan hanya mengharapkan marks yang gempak-gempak, yg penting enjoy. yang penting sume puas hati. yg penting ukhuwwah itu sentiasa terjaga. yg penting ade lesson yg sume dapat. tapi yg paling penting presentation dah habisssssss  :p

betul kata orang, bila di saat genting, manusia ni blh jadi kreatif. bila terpaksa, baru keluar sume skills terpendam. and yes, kite sume memang berbakat la kot. berlakon? model? pereka grafik? editor? sume dh pandai edit-edit, posing-posing, berfikir di luar kotak gamak-nya. multitasking nampak-nya. Alhamdulillah again. awesome! :)

ingat dr zainurin pesan, marketing is about establish impression in creating perception. thats why la ber-blezer bagai. rasa-nya boleh credit kt tikah kot sbb susah payah carikan blezer even last minute baru kalut nak cari. and rasanya boleh credit kt all members of 102SE for your support.atin, nomi, pqah, eid, ibu, saranghaeeeee. and credit jugak kt family Nani yang supporting sangat. nak credit sume memang la panjang. Allah je yg tau how much we appreciate all your efforts :)

so, Twin S Corporation Sdn Bhd, congrates! do the best, leave the rest to Allah. yeah. we did it! khalass :D

p/s : rase nk publish video gimik, video yg buat polka-dot nangis? eh, mmg trademark ktorg video gegar-gegar ni. haha :p

presentation 1 : case study :)

video

presentation 2 : marketing plan (spies spec)

video


video




29 April 2012

sisters :)


102SE - atin, zita, farah, eid, ibu, nomi, pqah, amal.
soul. new addiction. a new phase of life. pheeewitt :)

03 March 2012

amal, smile :)



when Allah is your reason to live, you'll never quit.
IF ALLAH BRINGS YOU TO IT, HE WILL BRING YOU THROUGH IT 
-nani



i'm glad that i've beautiful friends around me. alhamdulillah :')

20 February 2012

hectic week!

assalamualaikum. minggu keempat di uia. minggu paling sibuk agaknya. taknak describe panjang pasal the whole week sebab basically masa sume habis kt konvensyen koop tu je. terkejar-kejar ke kelas orang tengok pun memang tak sempat nak senyum padahal bukan sibuk sangat pun. sibuk kejar kelas je la. tido lambat bangun awal bla bla bla. pengalaman lah katakan. overall konvensyen tu best la. dapat kawan baru. and dapat rapat-rapat ngn kawan yang sedia ada. conclusion ngn gamba ni je la. nah :)







done ngn konvensyen. move on pulak ke next program, teambuilding mrc-brc. pagi-pagi dh rushing-rushing angkut tikar naik bas. malam sebelumnya tidur lambat sebab ade postmorterm konvensyen tu, so, pagi tu memang la mata pun bengkak-bengkak mood pun hilang ntah ke mana orang tegur pun aq buat derk je la kan. teambuilding tu buat kt taman botani, bukit cherakah. memang dalam bas takde keje lain la, tidur tidur and tidur. sumbat mp3 dengar lag then tidur, ohh nikmat! 


mase teambuilding dapat naik basikal. oh yeahhh. suka naik basikal! every group dapat 1 je basikal so memang basikal tu di-conquer sepenuhnya oleh si penulis. takyah rebut-rebut, kalau nak, g la beli sendiri. then g rumah empat musim. time ktorang g tu, tgh musin bunga. tempat tu sejuk macam masuk refrigerator dah. nak tengok bunga pun dah tak kuasa dah sebab sejuk sangat ohhhh. petang pulak hujan so takde buat pape sangat. tapi seriously, best la teambuilding tu. at least dapat jugak kenal-kenal brc. at least dapat jugak bawak balik kaki lebam-lebam jatuh tangga main galah panjang. haha. taknak cerita panjang-panjang. let the pics tell the rest of the story :)





















balik tembuilding, malam tu ade meeting kt female sports complex. sebab penat memang tak larat nak jalan kaki so drive la kereta kawan akak mrc tu. and sebab penat and rushing jugak la terlanggar semua benda tak pasal-pasal buat record utk diri sendiri first time langgar something time drive. ah. careless amalina. pengalaman lagi kan? perlu la tulis kat blog biar nanti ingat sampai bila-bila kan -.-'


the next day, suppose kene g rumah anak yatim kuang. i'm the apm for that program but then terpaksa sacrifice sebab si president mrc suruh g site visit kat kedahutk program baktisiswa time cuti midesm nanti . rela paksa je la kan ikut g kedah. kepala otak dh pening fikir bila la nak study. bila nak siapkan keje rumah. bila nak kemas bilik. bila nak basuh baju. bla bla bla. but then fikir balik, memang kene bagi komitmen kan. dulu beriya ber-oath dpn juniors, so skg kene la prove sikit. before g kedah tu sempat jugak singgah kejap kt rumah anak yatim tu. at least dpt tunjuk muka pun jadi la kan.


memang penat sangat g kedah sebab bukan setakat kedah, sampai ke perlis fellow bawak g jalan-jalan. ikut je la kan. nk buat cane. tapi part best mesti la part makan. makan laksa, seafood etc etc. even takleh mkn seafood pon, maen rembat je la kan. nampak sedap terhidang depan mata, takkan nk tengok je kot. 


conclusionnye, memang teramat penat tahap maksima. but at least, kepuasan tu tetap ada. explore the world-lah kan? study tu jangan la tinggal. a fresh week begins! jom study. eh bile tgk balik post ni panjang ngn gambar je. haha. okay adiosss :)

sempat g umah anak yatim semata-mata nak amik tag. haha. at least apm tunjuk muka kan :p



with si president, kak zam :)



and kak mai, the vice :)




11 February 2012

sem 2,2011/2011

Assalamualaikum. sem baru dah start. mrc safiyyah pon macam biase la dah start plan macam-macam program. memang tak sia-sia la kan join mrc ni. terisi masa lapang? pffttt. -.-


bila dah banyak program memang la takde mase nk update si belog ni. update facebook boleh plak. hehe. mood nak menaip tak datang oh. so takde feel pon nk type post. tggu punye tggu feeling tu datang last-last tak datang jugak. tengok planner kat bawah memang rase nak termuntahhh ohhh. busy kalah pak najib? so so la kan. harap-harap dapat la handle smua yang dirancang tu.


ni baru planner bulan february. tak masuk bulan-bulan lain lagi. kalau attach smua memang pengsan terus la kot. takyah nak serabutkan belog ngn planner-yang-tak-berapa-nak-menyedapkan-mata-memandang tu. demi mrc and segala program yang bertimbun tu, rela la tahan homesick sorang-sorang dlm bilik. ah amalina kuat kan? grrrrr.


so sem baru ni azam sama macam sem lepas la kot. alhamdulillah result sem lepas okay. ingatkan dah jatuh merudum dah cik cgpa sebab sem lepas busy tak hingat tak pandai nak manage masa. but alhamdulillah again, He still give me a chance. sem ni taknak main-main dah. nanti kang takleh score baru nk menyesal. nanti kang mrc ke mana, DL ke mana. tak mauuuu. tak nak study last minute dah. insyaAllah la kan :p



aritu time cuti join taaruf week. best sangattt tapi taknak post lagi. tggu kak diha kasi gambar then baru syok bk update kan. tak syok baca tulisan panjang berjela-jela tanpa gambar-gambar kami yang meletup so hot tu. esok induction lagi, so, till then, OFF :)



planner kecik cenonet tak perlu la besar-besar kan bukan sume orang nk tau ape program aq hari-hari. conclusion nye nk ckp, packed! -.-'




23 January 2012

hang out :)

assalamualaikum...

okay first skali rase awkward nk type post sbb memang dh lame sangat tak jenguk blog. nak asah bakat menulis konon tapi tak tajam-tajam lagi. walaweh frust jugak neh.


okay sambung main point. perlu la kan ade intorduction dulu macam buat esei time sekolah. kuang-kuang-kuang. semalam aka 22 january 2012 hang out ngn ex-maahadian. best memang tak terkata. memang selalu kua ngn diorg sampai tak sedar masa dh berlalu. kalau dulu kua ngn public transport, pukul empat memang dh kene balik. ye la kt kelantan mane ade public transport sampai malam. tapi smenjak dh ade lesen ni boleh la extend sampai kul tujuh lapan malam. yehaaaaaa.


mula-mula amik geng machang kat ketereh then gerak g mydin. bak kate yong si comel, dari dulu sampai skrg tak habis-habis dgn mydin. dari zaman maahad sampai zaman universiti. setia ohhh. pastu g stadium kesian si tikah melayang duit blanj aminum air smua org. pastu gerak g tutti frutti kesian long pulak melayang lagi duit belanja kami si kanak-kanak ni yang memang pelahappp. takpe la. orang dpt scholar kan. kui2.


berposing-posing bila hangout memang wajib ah. gerak g taman tengku anis. memag-lah jakun first time g sane. nothing interesting pon except we really enjoyed snapping some pics there. thanks aina and long for being our photographers that day. pastu gerak lagi g maahad. actually tak plan pon nk g situ sbb pakai baju tak lulus pon nak masuk maahad. yong je la okay. memang kalau jumpa ust mohd nor sume lari tak cukup tanah nanti. ah how i missed our old times :')


then gerak lagi g tempat biase. kt kelantan tu kt mane lg nk hangout. pegi jugak la kt kbmall tu even memang rase nk muntah tgk ramai sangat manusia yg pelik-pelik. ah. annoying betol. tengok-tengok jam dh petang. pukul 5.30! homaigod memang la rushing nk hantar geng machang g stesen bas. kesian diorg tak sempat g padang bas. padang bas, tempat budak-budak maahad yang kebuluran. memang dah mengidam sangat nk mkn nasik daging merah mak cik lambung so dgn semangatnya g padang bas tengok-tengok pak cik n mak cik lambung takde. ah. frust lagi. takpe, next time masih ada.


memang kalau nk story-mory sedetail-detailnya memang tak habis la post ni. conclusionnya nk cakap memag i love my buddies so much. they are different. they are unique. they are interesting. how i wish we could tutn back to our old times together in maahad. insyaAllah we'll keep this friendship till ends. see u next time :)