19 June 2011

memori sewaktu kecil?

"memori yang tidak dapat dilupakan sewaktu kecil'

assalamualaikum. firstly macam terkejut-lah kan sebab ditag oleh cik nabilah huda dalam entry die. and first time jugak la masuk contest macam ni. ye la kan berbelog pun baru setahun jagung mana la reti nk join-join contest, nk tag-tag orang ni. well belajar slow-slow tak salah la kan?


okei title tu "memori yang tidak dapat dilupakan sewaktu kecil" memang best la kan. otak ni pening-pening lalat cuba nk ingat balik zaman budak-budak dulu. and memang banyak la memorinya kalau nak tulis semua memang tak habis entry ni so, maybe boleh pick 3 je kot. kira top 3 la kannnn. haha.


dulu-dulu since baby sampai 5 tahun ada pengasuh yang jaga. mak bapak cikgu takkan nk bawak anak g sekolah kn. kang terlebih pandai pulak kecik-kecik dh pegi sekolah. sebab rapat sangat dgn pengasuh sampai kadang-kadang weekend pun ikut pengasuh balik rumah. nak tulis nama pengasuh pun macam susah nak eja paham-paham la org kelantan ni unik sikit panggilannya. ayat cover line neh. yakkkkk! then satu ari tu macam biasa pegi la tidur kt rumah pengasuh tu. petang tu main-main kt dpn rumah, tiba-tiba jumpa benda bersinar-sinar atas tanah. bersinar-sinar tuhhh, okay shining-shining la. haha. lumrah la kan budak kecik memang tak tahu pape so ambik la benda tu rupa-rupanya cincin. tapi lupa la cincin emas ke suasa ke perak ke hape. then apa lagi sarung la kt jari kelingking yg comel tuuu. pegi tunjuk kt pengasuh then dia ckp kotor tu, buang cepat! and dipendekkan cerita cincin tu takleh nk buang wooooo. macam-macam la method guna kan. rendam dalam air sabun la letak minyak la bla bla bla tapi memang liat la takleh buang jugak. last skali pengasuh tu contact abah and abah bawak g hospital. sekarang fikir balik memang la malu kan pegi hospital sebab takleh buang cincin?! argghhh nasib la kawan-kawan i taktau. memang bising la hospital kt emergency room sbb bdk kecik ni tak duduk diam. melalak meraung sume la complete then doc tanya, "kenapa nangis?" and i jawab "sebab takut tgk doktor". haha. bkn sebab sakit tapi sebab takut tgk doc. memang la bdk kecik namanya. knapa memori ni first skali tulis? sebab sampai sakarang takut pakai cincin sampai abah kena tempah cincin khas utk anak gadis dia ni. cincin tu blh bukak tak-tau-nak-explain macam mana. nanti mcm mana nak kahwin? reminder to my-future-husband i nak cincin yg kena tempah macam tu ekkkk. demand lohh.


amik ha panjang kemain i tulis. nasib la bila dh bercerita memang susah nk berhenti. haha. second pasal mentol. kenapa mentol? masa darjah 2 tengah-tengah main-main dalam bilik then nampak ada mentol kecik. ala kecik je, macam lampu kelip-kelip yang pasang time raya tu. tapi yang ni lagi kecik. imagine-lah sendiri ye. mentol tu abang punya dia letak kt toys dia. maka i pun ambik lah mentol tu. then tak tahu kenapa i letak dalam mulut. budget la macam sedap benda tu kan? skali boleh pulak tertelan benda alah tu. memang terkejut la tak tahu nak buat apa tetiba ingat mak ajar kalau tengah makan then tersedak ke ape minum la air. so i apply la method tu. lari laju-laju pegi dapur minum air biar mentol tu cepat-cepat masuk dalam perut. lame nye budak neh. aishhh. sampai skrg tak bagitau mak bapak takut kena marah. then kalau g sekolah kawan tanya, "kenapa selalu dpt mrkh tggi?pandai-lah" and i jawab "sebab ada mentol dlm badan, nnti mentol tu pegi kt otak and tinggggg! dapat idea!". haha. budak-budak yg kena pengaruh cerita kartun kt tv mcm ni la jadinya.


and last skali dulu masa kecik-kecik duduk kelantan, rumah i kt kampung. kt dpn rumah ada rumah nenek. hari-hari pegi rumah nenek. and masa kecik-kecik suka pakai inai walaupun abah tak suka anak perempuan dia pakai inai. abah kata geli la nak makan nasik tgk kuku kaler-kaler. macam-macam la abah i kn? then bila nak pakai inai pegi la rumah nenek. kutip daun inai kt rumah jiran sblh sbb kt rumah kitorg takde pokok tu. pastu tumbuk-tumbuk letak nasik dua tiga bijik. penat ohh tumbuk daun tu sampai lumat. dulu tak jumpa lagi inai yang siap packing segala tuhhh. dh siap pakai la kt sepuloh jari ni. nenek cakap kalau nk inai lawa kena pakai lama-lama. kalau pakai pagi, petang baru basuh. lama tuuu. lagi satu nenek ckp jgn bagi ayam nampak jari yang ada inai tu, nanti inai tak merah. petua la konon. pelik! kt rumah nenek memang ada ayam nenek bela. banyak pulak tu. so bila dh siap pakai inai, nk balik rumah. jalan sorang ltk tangan dlm baju taknak bagi ayam nampak. tapi ada skali tu knape ntah ayam jantan tu ikut je kt blkg. apa lagi, demi inai di jari i pun lari lintang pukang terpekik terlolong nangis berjujuran air mata panggil ma dgn abah. ayam tu pulak yg terkejut 'apehal budak ni tetibe nanges'. haha. memori.


tu je la kot top 3 memori masa kecik. tak tahu la nk letak kategori memori indah ke pahit ke tapi yg sure, meaningful lah. ohhh tulis entry ni buat i rndu zaman kanak-kanak. sekarang nenek dh takde, Al-Fatihah utuk nenek, rindu nenek sangat-sangat :'( pengasuh i pun dh tak sihat sgt lama tak jenguk dia insyaAllah balik nanti blh g ziarah dia. tu je lah saje-saje join contest tambah experience. nak join jugak blh la tekan sini. jumpa lagi. and to hikmahain and alfaizie jemput-lah join ye. bye-bye and assalamualaikum.

10 comments:

hikmah said...

huhu..ble contest nie abis?mcm best jee..tp blom da idea r.. =)tq,na

aMaLiNa said...

tak ingat la brape ari bln.
try kmah check kt blog dy.
http://www.drsitihamidah.com/2011/06/contest-dr-siti-hamidah-dot-com.html
join la ye! :)

Bella said...

Wah... Amal dah masuk kontest...hehe
Cerita yg menarik...^^

aMaLiNa said...

yela dh cik bella tag i join je la
anyway tq :)

hanani_nmh said...

hahahahahHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHA penah telah mentol ghupenye kawan ku ni. no wonder jd bright student. HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

aMaLiNa said...

weh nani kemain eh gelak?
haha :D

alia kamal said...

suka crita2 ni. haha.. good luck ya :)

aMaLiNa said...

thanks alia :)

Dr. Siti Hamidah said...

thanks amalina join contest ni..good luck k..=)

aMaLiNa said...

tenkiu :)